175 graven ruimen plaats voor park

Op 12 juli 2014, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen

Onroerend Ergoed heeft in een brief aan het gemeentebestuur van Galmaarden geijverd voor het behoud van het kerkhof van Vollezele. De gemeente gaat er eind dit jaar 175 graven laten verdwijnen voor de aanleg van een park. "Door de ruiming zou historisch erfgoed onherroepelijk verloren gaan", klinkt het.

Het kerkhof vormt een belangrijke historische omkadering voor de als monument beschermde Sint-Pauluskerk van Vollezele. "Dit type kerkhof is in Vlaanderen steeds zeldzamer aan het worden", staat in de brief van Onroerend Erfgoed. "Een groot deel van de graven dateert van voor WOII, aangevuld met na-oorlogse graven. Het geheel geeft een goed overzicht op 110 jaar begraven en graftekens van alle lagen van de bevolking. Een deel van de graftekens is nog in goede staat om ze met regulier onderhoud te herwaarderen. Het behoud van de historisch waardevolle graven staat de aanleg van een park dan ook niet in de weg. De graftekens kunnen zelfs een toegevoegde waarde zijn voor een parkinvulling."

Gemeenteraadslid Jonas De Boeck (N-VA) bracht de brief ter sprake tijdens de gemeenteraad. "In de brief staat duidelijk dat dit kerkhof belangrijk is. Toch beslist de gemeente om meer dan 175 graven te laten verdwijnen", stelt Jonas De Boeck. Hij vraagt dan ook aan de gemeente om niet zomaar graven te schrappen en de hulp in te roepen van Onroerend Erfgoed om oude graven te herwaarderen. "Heel wat tombes bevinden zich in een slechte staat, dus zijn we van plan om deze te laten verwijderen. Wel is het zo dat enkele belangrijke graven zullen behouden blijven", verduidelijkt burgemeester Pierre Deneyer (CD&V). (MCT)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is