N-VA vraagt deelname aan Recupel-on Tour campagne voor elektrische apparaten

Op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Afvalbeleid

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische apparaten in België. N-VA vraagt het gemeentebestuur om in het komende jaar ook Galmaarden te laten deelnemen aan de inzamelacties die Recupel organiseert.

N-VA-gemeenteraadslid Dirk Hauters is van mening dat afgedankte apparaten nog steeds nuttig kunnen zijn vanwege de herbruikbare grondstoffen. Wanneer de gemeente meedoet aan een inzamelactie, dan kan ze de burgers hierdoor aanzetten om hun apparaten op een duurzame manier te laten recycleren. Apparaten die nog werken, kunnen via de kringloopwinkel toch nog nuttig zijn voor andere gezinnen.

“De ophaling en recyclage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten is tot op heden sterk gereglementeerd. In het ILVA-containerpark kan een gezin tot nu toe jaarlijks tot 100 kilogram recycleerbare afvalstoffen aanbrengen met vrijstelling van betaling. Met de inzameling hebben onze burgers een extra mogelijkheid om van hun apparaten af te geraken” aldus Dirk Hauters. “We willen hiermee ook vermijden dat elektronische apparaten tussen het huishoudelijk afval verzeild geraken” besluit het raadslid.

In andere gemeenten is de zogenaamde Recupel on Tour- campagne een groot succes, zo zamelde de gemeente Lede recent bijvoorbeeld 14.674 kilogram aan afgedankte toestellen in op één maand. Ongeveer 12.000 kilogram werd opnieuw gebruikt in de Kringwinkel, terwijl de overige 2.500 kilogram werd gerecycleerd.

De N-VA deed alvast een voorstel voor de gemeenteraadszitting van 9 februari om hier zich ook aan te sluiten bij de inzamelactie. Zo toont de gemeente aan dat het mee wil werken aan een proper en milieubewuste omgeving.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is