Nieuwe parking maar geen straat

Op 31 mei 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

De gemeente Galmaarden gaat 324.000 euro uitgeven voor omgevingswerken te laten uitvoeren rond een nieuwe school met een twintigtal parkeerplaatsen, maar er kan geen enkele wagen op parkeren, want er loopt geen officiele straat naartoe. Toen gemeenteraadslid Dirk Hauters(N-VA) dit aankaartte werd hij de mond gesnoerd met: "zwijg maar of we gaan uw huis onteigenen". Nochtans heeft Dirk een mogelijke oplossing voor het steeds groter wordend probleem van parkeerplaatsen en verkeershinder rond deze school, dit door het omvormen van een voetweg naar een straat. Volgens eerste schepen Patrick Decat(CD&V) zal men de losweg blijven gebruiken
 
De gemeenteschool in de Hoogstraat in Galmaarden is de laatste jaren uitgegroeid tot een school van eerst 200 leerlingen tot vandaag bijna 400 leerlingen. Vorig jaar werd er dan ook een nieuw schoolgebouw geopend achter het bestaande gebouw. Gemeenteraadslid Dirk Hauters(N-VA) woont pal naast de school en van in zijn tuin kijkt hij uit op de nieuwbouw. “Toen men de plannen van de nieuwe school de eerste keer voorstelden, vroeg ik of men wel rekening had gehouden met het parkeerprobleem rond de school. Ik kreeg toen de opmerking 'dat ik mijn mond moest houden of dat ze mijn huis gingen onteigenen'en kreeg verder geen antwoord meer op mijn vraag”, zei Dirk. Hij mag zijn mond niet opendoen of hij wordt teruggefloten, men kan zich dan ook vragen stellen bij het beleid dat hier gevoerd wordt!. Zelfs leerkrachten vinden zijn idee niet slecht. Ondertussen staat de nieuwe school er en werden de plannen voor de omgevingswerken voorgesteld tijdens de gemeenteraad. “De kosten bedragen 324.000 euro wat mij enorm hoog lijkt, voor wat struiken en bomen te plaatsen en ook nog een twintigtal parkeerplaatsen te voorzien. Bijkomend probleem is dat zoals het nu is, deze parkeerplaatsen alleen te bereiken zijn via een 'losweg' die loopt vanaf de Kapellestraat naar de school, maar waar volgens de wet geen wagens mogen op rijden, wat mij door de bevoegde instanties werd bevestigd”, verduidelijkt Dirk. Nochtans is er volgens Dirk een simpele oplossing om een groot deel van de problemen op te lossen, zowel de parkeerplaatsen als de parkeerproblemen bij het begin en het einde van de school. “Zorg ervoor dat de losweg een officiele baan wordt en doorloopt van de Kapellestraat tot aan de Waterschaapstraat en het probleem is gedeeltelijk opgelost. Want vandaag is het niet meer te doen door de massa wagens die alle verkeer rond de school verstoren bij het einde van elke schooldag. Het gaat zelfs zo ver dat kapper Etienne die wat verderop zijn zaak heeft, de mensen er attent moet op maken om rond sluitingstijd van de school op tijd thuis te vertrekken, anders geraken ze nooit op tijd op hun afspraak", lacht Dirk.
"Het gaat hier niet over een gemeenteweg, maar die baan was er altijd al, dus wij gaan die ook naar de toekomst toe blijven gebruiken om de parking te bereiken. De losweg doortrekken tot aan de Waterschaapstraat gaan we momenteel niet doen. Dat er problemen zijn bij het einde van de school is normaal met 400 leerlingen", aldus schepen Decat. De kans is dan ook groot dat de verkeershinder rond de school in de toekomst alleen maar groter gaat worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is